Kuchnia od zawsze była moją pasją, jednak nigdy nie myślałam o tym aby choć odrobine tej pasji przelać tutaj. Jednak czemu nie? Przedstawiam wam danie, które ostatnimi czasy stalo się jednym z moich ulubionych :D
Składniki:
300/400g świerzego szpinaku
2 piersi z kurczaka ( ok 600 g )
500g przecieru pomidorowego
opakowanie sera feta ( ser do sałatek)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
8 tortilli
ser żółty ( nalepiej mozzarella żółta )
4 łyżki oliwy
orygano, bazyli, kolendra, czili
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
1/3 cebuli i czosnku wrzucamy do rondelka w którym podgżaliśmy 2 łyżki oliwy,wszytsko szklimy na biały kolor
Dodajemy przecier pomidorowy, szczypte soli, pieprzu, czili, orygano, bazylii oraz łyżke cukru ( proporcie można zmieniać wedle uznania).
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy go. Dodajemy sól, pieprz, trochę soku z cytryny oraz pozostałą cebulę i czosnek.
Dodajemy świerzy szpinak
Do garnka dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i łyżkę śmietany.
Przygotowany farsz nakładamy na tortille i składamy
Torlille układamy w naczyniu żaroodpornym
Polewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym serem
Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25/30 minut aż całość się zapiecze
Danie GOTOWE
SMACZNEGO :)
Zdjęcia pochodzą z kanału: Laura Ogrodowczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz