wtorek, 8 marca 2016

Zapiekane tortille ze szpinakiem

Hej :D

Kuchnia od zawsze była moją pasją, jednak nigdy nie myślałam o tym aby choć odrobine tej pasji przelać tutaj. Jednak czemu nie? Przedstawiam wam danie, które ostatnimi czasy stalo się jednym z moich ulubionych :D



Składniki:
300/400g świerzego szpinaku
2 piersi z kurczaka ( ok 600 g )
500g przecieru pomidorowego
opakowanie sera feta ( ser do sałatek)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
8 tortilli
ser żółty ( nalepiej mozzarella żółta )
4 łyżki oliwy
orygano, bazyli, kolendra, czili


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. 

1/3 cebuli i czosnku wrzucamy do rondelka w którym podgżaliśmy 2 łyżki oliwy,wszytsko szklimy na biały kolor
Dodajemy przecier pomidorowy, szczypte soli, pieprzu, czili, orygano, bazylii oraz łyżke cukru ( proporcie można zmieniać wedle uznania). 
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy go. Dodajemy sól, pieprz, trochę soku z cytryny oraz pozostałą cebulę i czosnek.
 Dodajemy świerzy szpinak
Do garnka dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i łyżkę śmietany.
Przygotowany farsz nakładamy na tortille i składamy 
Torlille układamy w naczyniu żaroodpornym
Polewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym serem
Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25/30 minut aż całość się zapiecze 
Danie GOTOWE

SMACZNEGO :) 





Zdjęcia pochodzą z kanału: Laura Ogrodowczyk 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz